Voedsel is de brandstof voor je lichaam.

Elke discussie over gezond voedsel, waarbij niet wordt gesproken over de verrichte arbeid, is als praten over de benodigde brandstof voor een auto zonder te weten hoever je er mee gaat rijden. Natuurlijk gelden er algemeenheden over welk voedsel gezond is. Maar voor de rest geldt dat gezond voedsel maatwerk is en afgestemd moet worden op de persoon, zijn leefwijze en zijn leefomgeving. Babies eten anders dan volwassenen, in de tropen eet men anders dan rond de polen, iemand die niet of nauwelijks beweegt eet anders dan een duursporter. Sterker nog: wat voor de duursporter gezond en noodzakelijk eten is, is voor iemand die passief leeft erg ongezond (hij zou binnen de kortste tijd aan obesitas lijden). Daarom is gezonde voeding maatwerk.
Probeer voedsel niet alleen te zien als iets dat lekker en gezellig moet zijn, maar realiseer je dat voedsel de brandstof van je lichaam is. En dat het alle bouwstenen levert waaruit je lichaam is opgebouwd en dat het lichaam zich telkens weer vernieuwd. Het gezegde: je bent wat je eet bevat meer waarheid dan menigeen denkt.

Maar er gelden wel algemeenheden over gezond voedsel:

1) Eet bij voorkeur zo min mogelijk kunstmatig bewerkt voedsel. Kies vers boven kant en klaar. Eet voedsel dat je grootouders nog als voedsel herkennen.

2) Eet een fractie meer dan je verbruikt. En als je wilt afvallen: eet minder calorieen dan je verbruikt. Dan val je absoluut af.

3) Eet gevarieerd: de mens is van nature een alleseter. De bekende schijf van 5 is best een redelijke richtlijn, ondanks alle kritiek er op.

En voor de rest is gezond voedsel maatwerk. Afgestemd op je lichaam, je leeftijd, je omgeving en je leefwijze.

Volmaaktheid wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar pas wanneer er niets meer kan worden weggelaten