Durf je comfortzone te verlaten.

'Kom uit een je comfortzone' is een echte modekreet. Maar wel een goede. Wat is er mis om in je comfortzone te blijven? Daar voel je je toch veilig, geborgen en gelukkig? Op zich is dat mooi, maar je staat meestal wel stil. Om te willen verbeteren zul je een stap buiten die comfortzone moeten zetten. En als je daar geen zin in hebt? Prima. Maar dan zul je ook geen gezonder en fitter lichaam krijgen.
Wil je dat wel dan zul je er iets aan moeten doen. Een gezondere levenswijze krijg je niet vanzelf. Je zult dingen moeten gaan doen waar je vermoedelijk nu tegen op kijkt. Waar je bang voor bent dat je het niet kunt. Waar je vraagtekens bij zet. Waar je inspanningen voor moet verrichten waar je geen zin in hebt. Waar je dingen voor moet laten die je juist fijn en lekker vindt. En het is inderdaad niet gemakkelijk om die eerste stap te zetten. En het is nog moeilijker om het vol te houden. Als het wel makkelijk zou zijn, dan was bijna elke Nederlander gezond en fit.

Maar als je besluit de stap wel te maken dan leer je een hoop en kom je uiteindelijk in een zone die een niveau hoger ligt. Je hebt je zelf geestelijk en lichamelijk een stukje verder ontwikkeld. Ook geestelijk? Natuurlijk. Je leert een hoop buiten je comfortzone en dat een gezonder lichaam ook leidt tot een gezondere geest is allang bekend.

Buiten je comfortzone leef je intenser. In plaats van een licht glooiende weg begeef je je op een weg met steile hellingen en afdalingen. Je leert meer over je eigen lichaam. Over je eigen ik. Je leert meer te relativeren. Door het 'slecht' te hebben leer je meer genieten van het goede. Je ligt het lekkerst op de bank als je fysiek flink moe ben. Je eet het lekkerst als je echt honger hebt. Je wordt weerbaarder, fitter, scherper en gezonder. Je beloning is een verbeterde ik.
En kan dat ook op een oudere leeftijd? Natuurlijk. Ik zou bijna zeggen: vooral dan is het belangrijk. Hoe ouder je wordt hoe belangrijker een gezonde leefstijl wordt. Hoewel je nooit meer jong wordt is het opmerkelijk wat je allemaal op oudere leeftijd nog kunt bereiken. Maar dan moet je er wel wat voor over hebben.

Neem dus de stap en verlaat je comfortzone en begin met het verbeteren van je levensstijl.

Volmaaktheid wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar pas wanneer er niets meer kan worden weggelaten