faq

Antwoorden op veel gestelde vragen over ModernFit.

Internet staat vol met gezondheidscoaches die je een gezondere levensstijl beloven. Waarom zou ik nu speciaal met ModernFit in zee gaan?

Dat is een moeilijke vraag, want ik ken natuurlijk niet de kwaliteit van alle andere gezondheidscoaches. Maar er zijn wel twee zaken waardoor ModernFit zich toch een beetje onderscheidt van andere aanbieders. Omdat ik van nature geen sterk lichaam heb en tevens aanleg heb om dik te worden laat deze levenswijze zien dat het bij mij werkt. Hoewel elk persoon anders is ben ik toch het levende bewijs van een erg fitte en zich goed voelende oudere. Verder handel ik vanuit een passie want ik hoef er maar deels mijn inkomen mee te verdienen.

Hoe bestel ik het boek ModernFit?

Je kunt het boek ModernFit bestellen door een mail te sturen naar info@modernfit.nl. Je krijgt dan een rekeningnummer waar je het geld naar kan overmaken. Als dat gebeurd is wordt het boek je toegezonden. Het boek ModernFit bevat alle informatie over een gezonde en duurzame levenswijze en toont tevens aan dat je er ook nog eens geld mee kunt besparen.

Waarom zou ik een programma bij ModernFit volgen?

De belangrijkste reden hiervoor is het verbeteren van de eigen gezondheid. Hier staan veel mensen niet bij stil: ze aanvaarden het als een vanzelfsprekendheid. Maar een goede gezondheid is helaas niet vanzelfsprekend. Dat realiseer je je meestal pas als deze je in de steek laat. Gelukkig kun je veel zelf doen om gezond te blijven. Word je je meer bewust van je lichaam, dan ga je ook het enorme potentieel ervan zien. Zet de knop eens om en ga je verwonderen over de mogelijkheden die zich dan gaan voordoen. Maar je moet natuurlijk wel iets willen veranderen. Als je volkomen gelukkig bent met je gezondheid, je uiterlijk en je leven, heeft ModernFit weinig zin.

Waarom duurt het lang om je levenswijze te veranderen?

ModernFit gaat uit van een gedragsverandering door middel van kleine stapjes. Hiermee voorkom je het bekende jojo-effect (terugval naar het oude gedrag). Het aanpassen van gedrag kost tijd, omdat dit in je levenswijze verankerd moet worden. Het mentale proces kost tijd om iets tot een gewoonte te maken, maar ook je lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen aan een veranderend voedings- en bewegingspatroon. Door de aanpassingen in kleine stapjes te doen is het voor jezelf ook eenvoudiger om het vol te houden. Kleine stapjes zijn immers meestal niet zo moeilijk. En daar ligt de kracht: je merkt het nauwelijks, het is gemakkelijker vol te houden, maar je zult versteld staan over het bereikte resultaat na een lange periode!

Zijn de adviezen van ModernFit alleen geschikt voor ouderen?

Nee. Deze adviezen zijn in principe van toepassing op iedereen die zijn of haar gezondheid wil verbeteren. Hoewel de meeste belangstelling van ouderen komt gelden de adviezen ook voor de jeugd.

Diëten, stoppen met roken en fitnessprogramma's. Dat heb ik zovaak geprobeerd en dat lukt me toch niet. Waarom zouden de adviezen van ModernFit wel succes hebben? Ik heb nu eenmaal te weinig discipline daarvoor.

Binnen deze filosofie is stoppen met roken of teveel eten geen doel op zich meer, maar een logische gevolg van een stapsgewijze gedragsverandering. Het beoogt geen kortdurende programma van enkele weken maar een langzame omslag in het denken over je gezondheid.
Als je het groter geheel ziet van de voordelen, dan wordt het al een stuk gemakkelijker, want je zult er achter komen dat het leven eigenlijk alleen maar leuker gaat worden. Maar er zit niets dwingends in de filosofie. De overtuiging moet van jezelf komen op basis van de geschetste voordelen. En voor dingen die je zelf leuk gaat vinden hoef je niet zoveel discipline voor op te brengen. Je gaat er naar uitkijken inplaats van tegenop zien.

Moet ik hiervoor mijn mooie bourgondische leventje opgeven?

Als je onder een bourgondisch leven verstaat: weinig bewegen, veel en ongezond eten en veel alcohol drinken dan dien je dat inderdaad aan te pakken. Als je onder bourgondisch leven verstaat: genieten, het ervan nemen, eruit halen wat er in zit, dan hoef je met ModernFit niets te laten. Integendeel: met ModernFit zal er een compleet nieuwe en mooie wereld voor je opengaan. Een wereld die je volop nieuwe kansen en uitdagingen zal bieden.

Gezondheid komt uit je genen. Daar kun je zelf niets aan veranderen.

Dat is niet waar. Minder dan 10% van alle ziekten wordendirect veroorzaakt door je genen. Ca. 40% wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals opvoeding en de ongeving waarin je opgroeit. Als je eenmaal volwassen bent heb je het stuur dus grotendeels in eigen handen. Realiseer je dat je veel meer eigen zeggenschap hebt over je gezondheid dan je denkt! En gebruik die eigen zeggenschap ook om je gezondheid te verbeteren!

Er mankeert toch niets aan onze levenstijl? We worden ouder dan ooit tevoren in Nederland!

Onze levensverwachting stijgt inderdaad licht in Nederland. Maar dat wordt voornamelijk veroorzaakt door onze uitstekende gezondheidszorg en de welvaart waarin we leven (geen honger, inentingen en goede hygiëne zoals schoon drinkwater). En dus niet door onze gezonde levenswijze. De leeftijd tot waar we gezond blijven (dus zonder chronische ziekten) lijkt licht te dalen. En er zijn wetenschappers die voorspellen dat de levensverwachting voor onze jeugd weer gaat dalen.

Vechten tegen ouderdom heeft geen zin. Dat verlies je toch altijd.

Dat klopt. Maar je kunt de kwaliteit van het leven op hogere leeftijd wel drastisch beïnvloeden. Natuurlijk neemt je conditie af bij het ouder worden, maar wanneer je gezond leeft kun je nog verbazingwekkend goed presteren op hoge leeftijd! En laten we eerlijk zijn: je geniet toch veel meer op je oude dag als je nog mooie reizen kunt maken, lekkere fietstochten kunt maken met vrienden en met je kleinkinderen kan stoeien?

Gezond leven kost handenvol geld. Dat heb ik niet.

Dit is een veel gehoord misverstand. Niet een gezond leven, maar een ongezond leven kost juist veel geld! De kosten voor het roken, drank, de gebakjes, vette hap en andere verslavingen zijn vaak vele malen hoger dan fruit, groente en vis. Water is goedkoper dan bier. Door alleen maar de helft minder te eten, bespaar je al een hoop geld. En fietsen en wandelen is goedkoper dan autorijden. En dure sportverenigingen zijn op zich niet nodig. Je zult verbaasd staan wat je kan besparen als je gezond gaat leven.

Al dat sporten is niet gezond. Daar slijt je lichaam van en kost de staat miljoenen aan blessures.

Van bewegen slijt je niet. In tegenstelling tot mechanische producten wordt de mens juist sterker van beweging. Ongeacht je leeftijd! Het meeste slijt de mens van niet bewegen! En van verkeerd bewegen. Je moet ook altijd met verstand sporten. Wanneer de belangen groter worden zullen met name bij contactsporten hoge risico’s ontstaan door blessures. Wanneer je niet meer voor je gezondheid sport, maar om te winnen, zullen de risico’s toenemen. Bij sporten voor je gezondheid ligt de focus anders en zal het aantal blessures vele malen lager liggen. Veel lager dan de 'blessures' die ontstaan door niet te sporten.

Het zelfbeschikkingsrecht: alleen ik bepaal hoe ik leef. Daar heeft een ander niets mee te maken!

Dat klopt maar ten dele. Het zou wel kloppen als je in een hutje in de ‘middle of nowhere’ zou leven en uitsluitend zelf zou opdraaien voor de consequenties van je eigen leefstijl. Maar daar zadel je nu de maatschappij mee op. Je leeft nu eenmaal in een zeer dichtbevolkt land. Dat betekent dat je rekening met elkaar moet houden. Als je in een rijtjeshuis woont kun je niet de hele nacht keiharde muziek draaien. Of al je afval op straat gooien. Of iedereen beledigen. Of van alles mee weg te nemen zonder te betalen. En als je alleen voor je zelf leeft, heb je dan wel het recht om van alles van anderen te eisen als het plotseling niet meer zo goed met je gaat?

Volmaaktheid wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar pas wanneer er niets meer kan worden weggelaten