Het stapsgewijs veranderen van je levenswijze.

Als je wilt afvallen zijn diëten niet altijd verstandig. Diëten zijn namelijk eindig en het gevaar bestaat dan dat je daarna weer terugvalt in je oude gewoonten. Met als gevolg dat de kilo's er weer bijkomen.
Maar wat is dan wijsheid? Bijna iedereen is het er over eens dat de beste methode bestaat uit het veranderen van je levenswijze. En dan bij voorkeur met kleine stapjes, zodat je lichaam zich steeds aan de veranderde gewoonten kan aanpassen.
Een ander voordeel van kleine stapjes is dat het niet zo moeilijk is. Je hebt het nauwelijks in de gaten. Grote projecten worden niets voor niets opgedeeld in kleinere, overzichtelijke projectstappen. Maar je moet de kleine stapjes natuurlijk wel 'managen'. Elk klein stapje moet wel uitgevoerd en ingebed worden in je levenswijze, zodat het een gewoonte wordt. En dat kan voor elke stapje wel drie maanden duren. Maar deze inspanning is het waard: want bij iets dat een gewoonte is geworden heb je zelden een terugval. Het gaat immers vanzelf.

Maar het werken met kleine stapjes heeft ook een nadeel. Het duurt lang voordat het beoogde resultaat wordt verkregen. En mensen willen meestal een snel resultaat. Bijvoorbeeld even snel een paar kilo kwijt voor de zomervakantie. Je moet je dus goed realiseren dat het verkrijgen van een gezondere levenswijze tijd gaat kosten: meer tijd dan met een crash-dieet waar je snel een paar kilo's kwijt raakt. Daarom leert ModernFit je ook om elk bereikt klein stapje te vieren en te koesteren. Want wie het kleine niet eert, is het grote niet 'weert', zegt immers het bekende spreekwoord.
Eigenlijk moet het afvallen niet het primaire doel zijn. Dat moet een gezonder leven zijn! Het leuke is namelijk dat als je steeds gezonder gaat leven, je van zelf afvalt (tenminste als je te dik was) of aankomt (als je te dun bent).

De lange termijnaanpak is dus een win-win situatie: je krijgt een gezonder en fitter lijf en ook nog eens het goede gewicht. Plus alle daaruit voortkomende voordelen. Het is net alsof je een meerjarige studie begint: het vereist discipline en doorzettingsvermogen. Maar hoe zwaarder de weg: hoe mooier het moment dat je doel bereikt wordt.
En wat betekent een jaar gedisciplineerd leven als het resultaat daarvan een gezonder en fitter lichaam is?

Volmaaktheid wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar pas wanneer er niets meer kan worden weggelaten