Overdaad schaadt.

Als je meer eet dan je verbruikt, dan kom je aan. Als je minder eet dan je verbruikt, dan val je af. Deze regel gaat altijd op. Maar de mate waarin je aankomt of afvalt is wel van vele zaken afhankelijk. Sommige mensen kunnen eten wat ze willen zonder noemsenswaardig aan te komen. Anderen eten weinig en komen toch aan. Dit heeft o.a. met de snelheid en de efficientie van je stofwisseling te maken.
De snelheid van je stofwisseling is van vele factoren afhankelijk, maar je kunt deze wel beinvloeden (o.a. door meer spiermassa te kweken). De efficientie van je stofwisseling wordt negatief beinvloed door overmaat (vergelijk: toen we efficient moesten worden met de brandstof werden auto's plotseling zowel zuiniger als krachtiger).
Door schaarste wordt de stofwisseling ook efficienter: elk benodigt bestanddeel wordt opgenomen. Door overvloed wordt het lichaam minder efficient: er is toch genoeg. Daarom hoef je ook niet te overdrijven met gezond voedsel: alleen maar verse smoothies en superfoods eten is overbodig. Als de mens zoveel gezonde voeding nodig had om te overleven was de mens allang uitgestorven. De mens kan juist met heel weinig overleven. Het is best wel gezond om af en toe erg weinig te eten. Je ziet niet voor niets in vele religies een periode van vasten. Veel eten is vaak een verslaving. Vooral van het verkeerde voedsel. De Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan gaf een mooie tip om aan te denken als je weer wat wilt eten: 'Als u onvoldoende honger hebt om een appel te eten, dan hebt u geen honger.'

In bijna alle gevallen wordt er gewoon teveel en verkeerd gegeten in relatie tot de hoeveelheid arbeid die wordt verricht. Daarvoor gelden deze drie stappen:
1) Ga stapsgewijs minder eten.
2) Ga stapsgewijs gezonder eten.
3) Ga stapsgewijs meer bewegen.

En in het geval dat je wel heel veel arbeid verricht? Dan verkeer je in de luxe positie dat je wel veel kunt (of zelfs moet) eten. Zelfs van het voedsel dat voor vele mensen ongezond is (zoals veel zoete en vette dingen).
En leid je een zittend bestaan? Dan zul je toch echt weinig moeten eten en meer moeten letten op de kwaliteit van het voedsel om je minimale hoeveelhied noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen.

Volmaaktheid wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar pas wanneer er niets meer kan worden weggelaten